English version

Δύο νέες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τη χρηματοδότηση διασυνοριακών projects ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ευρώπη και τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες, ανακοίνωσε σήμερα, 5 Μαΐου το IJ4EU fund.

Το Investigation Support scheme του IJ4EU fund θα χρηματοδοτήσει με ποσά ύψους 5.000€ έως και 50.000€ νέα διασυνοριακά ερευνητικά projects, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ξεκινήσει πρόσφατα αλλά και όσων είναι εν εξελίξει και εισέρχονται σε νέο στάδιο έρευνας. Η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων λήγει στις 14 Ιουνίου.

Εντός του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθεί και δεύτερη πρόσκληση για συμμετοχή στο ίδιο πρόγραμμα. Για περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις δείτε εδώ.

Εκτός από το εν λόγω πρόγραμμα, το Publication Support scheme του IJ4EU θα χρηματοδοτήσει με ποσά ύψους έως και 6.250€ -ως υποστήριξη μικρής διάρκειας- εν εξελίξει διασυνοριακά projects που χρειάζονται χρηματοδότηση για να ολοκληρώσουν ή να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

Οι αιτήσεις θα εξετάζονται σε κυλιόμενη βάση ξεκινώντας από σήμερα, 5 Μαΐου, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου. Οι υποψήφιοι που θα εγκριθούν οι αιτήσεις τους θα ενημερωθούν εντός τεσσάρων εβδομάδων. Για περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις δείτε εδώ.

Συνολικά, το IJ4EU fund θα προσφέρει 1 εκατομμύριο ευρώ εντός του 2020 σε απευθείας χρηματοδότηση προκειμένου να υποστηρίξει διασυνοριακά projects ερευνητικής δημοσιογραφίας που θα εστιάζουν στο δημόσιο συμφέρον.

 Περίπου 800.000€ θα διανεμηθούν μέσω του Investigation Support scheme και 200.000€ μέσω του Publication Support scheme. (Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το IJ4EU fund και τους λόγους για τους οποίους είμαστε αφοσιωμένοι στην υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας). Τα κονδύλια αυτά αποτελούν συνέχεια της επιτυχημένης πιλοτικής προσπάθειας του IJ4EU το 2018, στο πλαίσιο της οποίας χρηματοδοτήθηκαν 12 διασυνοριακές έρευνες.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι ίδιες και για τα δύο προγράμματα. Οι αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν από ομάδες που θα έχουν βάση σε τουλάχιστον δύο χώρες μέλη της Ε.Ε. ή τουλάχιστον σε μία χώρα μέλος της Ε.Ε. και σε μία χώρα που είναι επίσημα υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε.. Οι  δημοσιογράφοι της Μ. Βρετανίας θα θεωρηθεί πως έχουν βάση σε ευρωπαϊκή χώρα και ως εκ τούτου πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην επιχορήγηση του IJ4EU για το 2020. Επιπλέον, τα projects, (νέα ή εν εξελίξει) πρέπει να επικεντρώνονται σε ζητήματα που άπτονται διασυνοριακών θεμάτων. Οι έρευνες μπορούν να εστιάζουν σε οποιοδήποτε θέμα.

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν ομάδες freelance δημοσιογράφων, δημοσιογράφων με μόνιμη σχέση εργασίας και ΜΜΕ. Οποιοσδήποτε συνδυασμός από αυτές τις κατηγορίες είναι ευπρόσδεκτος. Επίσης, γίνονται δεκτές αιτήσεις από ομάδες που απασχολούνται σε κάθε Μέσο (έντυπο, ηλεκτρονικό, διαδικτυακό, παραγωγή ντοκιμαντέρ και πολυμεσικό story-telling). Τα projects πρέπει να στοχεύουν στο να δημοσιευτούν από ΜΜΕ τουλάχιστον δύο χωρών.

Τα κονδύλια του IJ4EU μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν σχεδόν κάθε είδους έξοδο που κρίνεται απαραίτητο για την παραγωγή του δημοσιογραφικού περιεχομένου. Σε αυτά μπορούν να περιλαμβάνονται οι μισθοί και άλλα έξοδα ανθρώπινου δυναμικού τόσο για δημοσιογράφους με μόνιμη σχέση εργασίας όσο και για freelancers, αλλά και έξοδα για έρευνα, ταξίδια, μετάφραση  και άλλα διοικητικά κόστη. 

Οι ομάδες που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Investigation Support scheme θα αναδειχθούν από μία ανεξάρτητη ομάδα κριτών με επικεφαλής τον Wolfgang Krach, αρχισυντάκτη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και βασικό ερευνητή στα Panama Papers και τα Paradise Papers ο οποίος ήταν επικεφαλής και στην ομάδα των κριτών του IJ4EU το 2018.

Οι ομάδες που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Publication Support scheme θα επιλεχθούν από ειδικούς του EJC προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση και σε κυλιόμενη βάση απάντηση στις αιτήσεις χρηματοδότησης για projects που είναι ήδη εν εξελίξει. Διαβάστε εδώ περισσότερα σχετικά με την διαδικασία επιλογής και τα κριτήρια.

Όλες οι λεπτομέρειες σχετικά και με τα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα και τις  διαδικασίες αίτησης καθώς και πληροφορίες σχετικά με προηγούμενα projects που έλαβαν χρηματοδότηση βρίσκονται στο δικτυακό τόπο IJ4EU. Διαβάστε εδώ τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις διαδικασίες αίτησης.

Το IJ4EU fund είναι αφοσιωμένο στην υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας σε κρίσιμους καιρούς γεμάτους προκλήσεις για τη δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ. Η ερευνητική δημοσιογραφία παραμένει πιο σημαντική από ποτέ σε συνθήκες κρίσιμες για τη δημόσια υγεία.

Σχετικά με το IJ4EU

Το IJ4EU (Investigative Journalism for Europe) αποτελεί ένα κεφάλαιο για την υποστήριξη της διασυνοριακής ερευνητικής δημοσιογραφίας. Προσφέρουμε χρηματοδότηση σε ομάδες δημοσιογράφων στην Ευρώπη που ερευνούν ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος.

Το IJ4EU fund το διαχειρίζεται μία κοινοπραξία τριών οργανισμών:  Το International Press Institute (IPI), το European Journalism Centre (EJC), και το European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF). Το IPI είναι επικεφαλής της ομάδας και διαχειρίζεται το Investigative Support scheme. Το ECPMF πρόκειται να ανακοινώσει ένα νέο βραβείο για τη διασυνοριακή ερευνητική δημοσιογραφία στο τέλος του καλοκαιριού.

Το πρόγραμμα του IJ4EU συγχρηματοδοτείται ως Προπαρασκευαστική Δράση από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Connect), επίσης έχει λάβει χρηματοδότηση από το Foundation Open Society Institute σε συνεργασία με το Program on Independent Journalism του Open Society Foundations καθώς και από το Fritt Ord Foundation. Το πρόγραμμα είναι πλήρως ανεξάρτητο από τους δωρητές όσον αφορά στην επιλογή των projects και εγγυάται αυστηρά την δημοσιογραφική ανεξαρτησία όλων όσων επιλεχθούν. 

Ερωτήσεις; Ενθαρρύνουμε όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν αίτηση, να επισκεφθούν το δικτυακό τόπο του IJ4EU και τη σελίδα με τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία των αιτήσεων.

Αν έχετε επιπλέον ερωτήσεις, μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας:

Επικοινωνία

Γενικές ερωτήσεις / ερωτήσεις που σχετίζονται με το Investigative Support scheme: Scott Griffen, deputy director IPI ([email protected])

Ερωτήσεις σχετικά με το Publication Support scheme: Zlatina Siderova, project manager ([email protected]).