English Version

Az IJ4EU alap a mai napon, május 5-én két új felhívást tett közzé határokon átívelő oknyomozó újságírási projektekre az EU-n belül, a tagjelölt országokban és az Egyesült Királyságban.

Az IJ4EU oknyomozás-támogatási programja (Investigation Support) 5 000 és 50 000 euró közötti támogatásokat nyújt új, határokon átívelő oknyomozó projektek számára, beleértve a nemrégiben indult projekteket, valamint a meglévő projektek új szakaszait. A jelentkezési határidő június 14. A program második felhívása várhatóan augusztusban nyílik meg. Lásd a teljes körű tájékoztatást és a gyakran ismételt kérdéseket.

Ettől függetlenül, az IJ4EU kiadványtámogatási programja (Publication Support) akár 6 250 euró összegű támogatásokat biztosít majd rövid távú támogatás formájában a határokon átívelő, folyamatban lévő projektek számára, amelyeknek anyagi forrásokra van szükségük történeteik befejezéséhez vagy közzétételéhez. A jelentkezések elbírálása folyamatos, a mai naptól, azaz május 5-től szeptember 18-ig tart.A sikeres jelentkezők négy héten belül tájékoztatást kapnak a döntésről. Lásd a teljes körű tájékoztatást és a gyakran ismételt kérdéseket.

Az IJ4EU alap 2020-ban összesen 1 millió euró közvetlen támogatást nyújt a határokon átívelő, közérdekű oknyomozó újságírás támogatására. Körülbelül 800 000 eurót oszt ki az oknyomozás-támogatási programon keresztül, 200 000 eurót pedig a kiadványtámogatási programon keresztül. (Tudjon meg többet az IJ4EU alapról, és arról, miért vagyunk elkötelezettek az oknyomozó újságírás támogatása iránt.) A támogatások az IJ4EU 2018-as sikeres kísérleti évének folytatását jelentik, amely során 12, határokon átívelő oknyomozás finanszírozására került sor.

Az IJ4EU 2020. évi első felhívása megnyílt. Már csak egy dologra van szükség: Az Ön projektjeire.

Az alkalmassági kritériumok mindkét program esetében megegyeznek. A jelentkezéseket olyan csapatok nyújthatják be, amelyek legalább két uniós tagállamban vagy legalább egy uniós tagállamban és egy hivatalos tagjelölt országban székhellyel rendelkeznek. Az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező újságírók uniós székhellyel rendelkező újságíróknak minősülnek, és ezért teljes mértékben jogosultak a 2020. évi IJ4EU támogatásokra. A (javasolt vagy folyamatban lévő) projekteknek továbbá olyan témákra kell összpontosítaniuk, amelyeknek határokon átívelő vonatkozásuk van. Bármilyen témával kapcsolatos oknyomozás elfogadott. 

Egyaránt jelentkezhetnek szabadúszó újságírókból, alkalmazott újságírókból és médiaszervezetekből vagy ezek kombinációjából álló csapatok. Bármilyen típusú médiumnál dolgozó csapatok jelentkezhetnek, beleértve a nyomtatott sajtót, a műsorszolgáltatókat, az online médiát, az ismeretterjesztő filmek készítését és a több platformon történő közzétételt. A projekteknek arra kell törekedniük, hogy legalább két ország médiaorgánumai közzétegyék azokat.

Az IJ4EU támogatások szinte bármilyen típusú kiadásra felhasználhatók, amely az újságírói tartalom előállításához szükséges. Ez magában foglalja a béreket és az emberi erőforrásokkal járó költségeket mind az alkalmazott újságírók, mind pedig a szabadúszó újságírók tekintetében, a kutatási költségeket, az utazási költségeket, a fordítási költségeket és az adminisztratív költségeket.

Az oknyomozás-támogatási program támogatásait független zsűri ítéli oda, amelyben a Süddeutsche Zeitung főszerkesztője, Wolfgang Krach elnököl, aki vezető szerepet játszott a Panama-iratokkal és a Paradise-iratokkal kapcsolatos oknyomozásban, és 2018-ban is vezette az IJ4EU zsűrijét. A kiadványtámogatási program keretében jutalmazott projekteket az EJC szakértői választják ki, hogy a már folyamatban lévő projektek támogatása gyors és folyamatos legyen. Tudjon meg többet a kiválasztási folyamatról és kritériumokról.

A finanszírozási programokról és a jelentkezés mikéntjéről, valamint a korábban támogatott programokra vonatkozó információkról részletes leírás található az IJ4EU weboldalán. Olvassa el a jelentkezésre vonatkozó GYIK-et.

Az IJ4EU alap elkötelezett az iránt, hogy támogassa az oknyomozó újságírást ezekben a rendkívül fontos és a média és az újságírás számára kihívásokkal teli időszakban. Az oknyomozó újságírás a jelenlegi közegészségügyi helyzetben is éppen olyan fontos, mint eddig bármikor. 

Az IJ4EU-ról

Az IJ4EU (Investigative Journalism for Europe) a határokon átívelő újságírást támogató alap. Támogatást nyújtunk az európai újságírók csoportjainak abban, hogy közérdekű témákat vizsgáljanak meg.

Az IJ4EU alapot három szervezet konzorciuma irányítja: az International Press Institute (Nemzetközi Sajtóintézet) (IPI), az European Journalism Centre (Európai Újságírási Központ) (EJC) és a European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) (Európai Sajtóközpont a Médiaszabadságért). Az IPI vezeti a konzorciumot, és irányítja az oknyomozás-támogatási programot. Az EJC kezeli a kiadványtámogatási programot. Az ECPMF fogja kihirdetni a határokon átívelő oknyomozó újságírásra vonatkozó új díjat a nyár végén.

Az IJ4EU programot az Európai Bizottság és a Fritt Ord Alapítvány támogatja. A további partnereket a véglegesítést követően jelentjük be. A program a projektek kiválasztása során teljes mértékben független a támogatóktól, és minden jutalmazott szerkesztői szabadságát garantálja. 

Kérdése van?

Minden érdeklődő jelentkezőt bátorítunk arra, hogy látogasson el az IJ4EU weboldalára és a jelentkezésre vonatkozó GYIK-oldalra. Ha továbbra is van kérdése, lépjen velünk kapcsolatba.

Elérhetőségek

Általános kérdések/az oknyomozás-támogatási programmal kapcsolatos kérdések: Scott Griffen, az IPI igazgatóhelyettese ([email protected])

A kiadványtámogatási programmal kapcsolatos kérdések: Zlatina Siderova, projektmenedzser ([email protected]).