English version

IJ4EU fonu sınır ötesi araştırmacı gazetecilik projeleri için AB, AB aday “IJ4EU fonu sınır ötesi araştırmacı gazetecilik projeleri için AB ve AB aday ülkelerinden gelecek başvurular için iki farklı fon programı açıkladı.

IJ4EU’nun ilk fon programı Araştırma Destek Planı’nda (Investigation Support scheme) 5000€ ile 50.000€ arasında değişen hibeler yeni başlayacak ve devam eden sınır ötesi araştırma projelerine verilecektir. İlk etap başvuru dönemi için son tarih 14 Haziran. Bu program altndaki fonlar için ikinci bir başvuru döneminin Ağustos’ta başlaması öngörülüyor. Detaylı bilgi ve sık sorulan soruları buradan görebilirsiniz.

IJ4EU ayrıca ikinci bir fon programını Yayın Destek Planı (Publication Support scheme) adı altında başlatarak, 6.250€’ya kadar hibeleri devam eden ve tamamlanma aşamasında olan sınır ötesi projelere projenin tamamlanması ve yayımlanması için kısa dönem destek amaçlı verecektir. Başvurular bugün itibariyle başlayıp 18 Eylül’e kadar düzenli olarak kabul edilmeye devam edecektir.  Seçilen projeler başvuru tarihinden sonra dört hafta içinde proje takımına bildirilecektir. Detaylı bilgi ve sık sorulan soruları burada okuyabilirsiniz.

IJ4EU tarafında 2020’de toplamda 1 milyon € fon kamu yararı sağlayacak sınır ötesi araştırmacı gazetecilik projelerine hibe edilecektir. Yaklaşık toplam 800.000€ Araştırma Destek Planı altında, 200.000€ Yayın Destek Planı altında dağıtılacaktır. (IJ4EU fonu hakkında daha fazla bilgi edinmek ve araştırmacı gazeteciliğe neden önem verdiğimizi görmek için burayı okuyun.) Bu fon, 2018’de pilot proje olarak başlayan ve 12 ay boyunca sınır ötesi araştırmalara fon sağlayarak başarı kazanan IJ4EU projesinin devamı niteliğindedir.

IJ4EU 2020 fonunun ilk başvuru dönemi başladı. Şimdi tek eksik: Sizin projeniz.

Kabul edilebilirlik kriterleri her iki fon planı için de aynıdır. Başvurular, en az iki AB üye ülkesinde yaşayan veya en az bir AB üye ülkesi ve bir resmi aday ülkesinde yaşayan takım üyelerinden oluşacak şekilde takımlar halinde yapılmalıdır. Birleşik Krallık’tan yapılacak başvurular AB üye ülkesi olarak değerlendirilecektir. Bunun dışında, tüm yeni veya devam eden projeler “sınır ötesi“ faktörüne sahip olmalıdır. Proje konusu olarak konu sınırlaması yoktur.

Tüm serbest veya kadrolu gazeteciler, medya kuruluşları veya bunların kombinasyonundan oluşan takımlar başvurabilirler. Basılı, yayın, online, belgesel ve çoklu platformda hikaye anlatımı yapanlar dahil tüm medya sektörlerinden başvurular kabul edilir. Projelerin en az iki ülkedeki medya kurumları tarafından yayımlanması hedeflenmelidir.

IJ4EU fonu proje ürünü haber içeriğinin üretilmesinde hemen her tür harcamayı kapsayabilir. Bu harcamalar içinde hem kadrolu hem serbest çalışan gazetecilerin maaşları ve insan kaynakları giderleri, araştırma, seyahat, çeviri ve idari giderler dahildir.

Araştırma Destek Planı altındaki hibelerin verileceği projeler, Panama Papers ve Paradise Papers araştırmalarında öncülük eden Süddeutsche Zeitung Genel Yayın Yönetmeni Wolfgang Krach’ın önderliğindeki bağımsız bir jüri tarafından belirlenecektir. Krach, 2018’teki IJ4EU jürisinin de başkanlığını yapmıştı. Yayın Destek Planı altındaki projeler, devam eden projelerin tamamlanmasına hızlı dönüş ve destek sağlayabilmek adına Avrupa Gazetecilik Merkezi’ndeki (EJC) uzmanlar tarafından seçilecektir. Seçim süreci ve kriterler üzerine daha fazla bilgi.

Destek planları, nasıl başvuru yapılacağı ve geçmiş seçilen projeler hakkında bilgilere IJ4EU internet sitesinden ulaşılabilir. Başvuru süreciyle ilgili sık sorulan sorulara buradan ulaşabilirsiniz.

IJ4EU fonu, gazetecilik ve medya için zor dönemlerde araştırmacı haberciliğe destek sağlamayı amaçlayan bir projedir. Araştırmacı gazetecilik devam eden sağlık krizinde de en önemli unsurlardan biri durumundadır.

IJ4EU hakkında

IJ4EU (Investigative Journalism for Europe – Avrupa için Araştırmacı Gazetecilik) sınır ötesi araştırmacı gazetecilik projeleri için verilen bir fondur. Kamu yararına konuları araştıran Avrupa ülkelerinden oluşan takımlara hibe verilir.

IJ4EU fonu Uluslararası Basın Enstitütüsü (IPI), Avrupa Gazetecilik Merkezi (EJC) ve Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF) olmak üzere üç organizasyondan oluşan bir konsorsiyum tarafından yönetilir: Konsorsiyumun başında IPI bulunur ve Araştırma Destek Planı’nın yönetiminden sorumludur. EJC, Yayın Destek Planı’nı yönetmektedir. ECPMF ise yaz sonuna doğru yeni bir sınır ötesi araştırmacı gazetecilik ödülü açıklayacaktır.

IJ4EU programı Avrupa Komisyonu ve Fritt Ord Vakfı tarafından finanse IJ4EU programı Avrupa Komisyonu’nın DG Connect departmanı tarafından sağlanan Önhazırlık Eylem (Preparatory Action) fonu, Açık Toplum Vakfı’nın Açık Toplum Vakıfları Bağımsız Gazetecilik Programı’nın sağladığı hibe ve Fritt Ord Vakfı tarafından ortak finanse edilmektedir. Diğer finansal partnerlikler onaylandıkça açıklanacaktır. Program, projelerin seçiminde donörlerden tamamen bağımsızdır ve editoryal özgürlüğün tam garantisi verilmektedir.”

Sorunuz mu var?

İlgilenleri IJ4EU websitesini ve başvurular hakkında sık sorulan sorular sayfasını ziyaret etmeye davet ediyoruz. Diğer sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İletişim

Genel sorularınız veya Araştırma Destek Planı hakkındaki sorularınız için: IPI Direktör Yardımcısı Scott Griffen ([email protected])

Yayın Destek Planı hakkında sorularınız için: EJC Proje Yöneticisi Zlatina Siderova ([email protected])