• Szerkesztőségek és szabadúszó újságírók is pályázathatnak pénzügyi és egyéb támogatásra
  • Jelentkezési határidő: 2023. február 23.
  • Az aktuális információk nyomon követéséhez iratkozzon fel az IJ4EU hírlevelére 

Az Oknyomozó Újságírás Európáért (IJ4EU) alap a mai nappal, január 12-én két pályázati lehetőséget nyit meg az Európai Unión tagállamaiban, illetve annak tagjelölt országaiban történő, határokon átívelő oknyomozó újságírás támogatására. Az IJ4EU oknyomozás-támogatási programja (az Investigation Support Scheme angolul) 5000 eurótól 50.000 eurós összegig nyújt támogatást, amely révén határokon átívelő oknyomozó csapatok közérdekű oknyomozást folytatnak.

A jelentkezési határidő február 23., európai idő szerint 23:59. Itt található meg minden információ, valamint a gyakori kérdésekre adott válaszok.

Emellett akár 20.000 eurós maximális támogatási összeg is elérhető a IJ4EU szabadúszók támogatási program (Freelancer Support Scheme) keretében. Erre a programra olyan határokon átívelő csapatok jelentkezését várjuk, amelyek túlnyomórészt szabadúszó újságírókból állnak. A program külön továbbképzési, mentorálási és kapcsolatépítési lehetőségeket is kínál.

A szabadúszók támogatási program (Freelancer Support Scheme) jelentkezési határideje szintén február 23., európai idő szerint 23:59. Itt található meg minden információ, valamint a gyakori kérdésekre adott válaszok.

A 2022/2023-as támogatási időszakban az IJ4EU alap összesen 1,23 millió eurót oszt szét a közérdekű, határokon átívelő témákkal foglalkozó oknyomozó újságírás támogatására.

Az oknyomozó-támogatási program (Investigation Support Scheme) keretében mintegy 900.000 euró kerül kiosztásra, míg a szabadúszók támogatási programjának (Freelancer Support Scheme) kerete 330.000 euró.

Itt bővebben is olvashat az IJ4EU alapról és az oknyomozó újságírás támogatása iránti elkötelezettségünkről.

Eddig az IJ4EU több mint 2,5 millió eurónyi támogatást biztosított határon átívelő projektek számára. Ennek segítségével több száz újságíró folytathatott ambiciózus oknyomozást olyan témákban, amelyek az európai és az Európán túli nyilvánosság számára is érdekesek.

A korábbi támogatott oknyomozásokat a projektek felsorolásánál találja.

A földrajzi jogosultsági kritériumok mindkét pályázatnál megegyeznek. Pályázatokat olyan csoportok adhatnak be, amelynek tagjai az Európai Unió legalább két tagállamában, vagy legalább egy tagállamban és egy tagjelölt országban vannak bejelentve.

Az EU tagjelölt országai Albánia, Bosznia és Hercegovina, Moldova, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia, Törökország és Ukrajna.

A projektek esetében előfeltétel, hogy a témájuk határokon átívelő jelentőséggel bírjon. Az elbírálásnál bármely területre fókuszáló oknyomozást figyelembe veszünk.

A szabadúszók támogatási program (Freelancer Support Scheme) olyan csapatok részére lett kialakítva, amelyek tagjai túlnyomórészt szerkesztőségi kereteken kívül működnek. A program a pénzügyi támogatáson túl mentorálás és képzés formájában személyre szabott segítséget is nyújt.

Az oknyomozó-támogatási program (Freelancer Support Scheme) bármilyen összetételű csapatok jelentkezését fogadja, amelyeknek elsősorban anyagi támogatásra van szükségük az oknyomozási projektjük megvalósításához.

Mindkét programhoz társul szerkesztőségi és jogi támogatás, valamint a szakmai konferenciákban történő részvétel lehetősége is.

Nincsenek platform-megkötések, csapatok pályázhatnak nyomtatott, televíziós és internetes tartalmakkal, valamint dokumentumfilmmel és több-platformos riportok is. A projekteknek arra kell törekedniük, hogy legalább két ország médiaorgánumai közöljék az általuk létrehozott tartalmat.

Az IJ4EU támogatások szinte bármilyen típusú kiadásra felhasználhatók, amely az újságírói tartalom előállításához szükséges. Ez kiterjed a bérekre és az emberi erőforrásokkal járó költségekre is, mind az alkalmazott újságírók, mind pedig a szabadúszó újságírók tekintetében, valamint magába foglalhatja a kutatási, utazási, fordítási és az adminisztratív költségeket is.

A pályázati pénzeket mindkét támogatási alap esetén független zsűri ítéli oda, amelynek tagjai vezető szerkesztők, oknyomozó újságírók és az újságírás szakértői. Itt tudhatnak meg többet a kiválasztási folyamatról és a kritériumokról.

A támogatási programok minden részlete, a pályázati útmutató, valamint a korábban támogatott projektek listája az IJ4EU honlapján megtalálható.  Olvassa el a pályázással kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokat.

A sajtószabadságra és a pluralizmusra leselkedő növekvő fenyegetettség közepette az IJ4EU alap elkötelezett az iránt, hogy közérdekű célként támogassa az oknyomozó újságírást az Európai Unióban és azon túl.

Az IJ4EU-ról

Az IJ4EU (Oknyomozó Újságírás Európáért) egy, a határokon átívelő újságírást támogató alap. Támogatást nyújtunk az európai újságírók csoportjainak abban, hogy közérdekű témákat vizsgáljanak meg.

Az IJ4EU alapot három szervezet konzorciuma irányítja: a Nemzetközi Sajtóintézet (International Press Institute, IPI), az Európai Újságírási Központ (European Journalism Centre, EJC) és az Európai Sajtóközpont a Médiaszabadságért (European Centre for Press and Media Freedom, ECPMF).

A konzorcium vezetőjeként az IPI irányítja az oknyomozás-támogatási programot. Az EJC vezeti a szabadúszók támogatási programját. Az ECPMF fogja kihirdetni a határokon átívelő oknyomozó újságírásra vonatkozó díjat, és egyúttal az IJ4EU #UNCOVERED néven futó éves konferenciáját is megszervezi. Az ECPMF emellett a nyertes pályázók részére fenntart egy keretet a nem várt jogi esetekre.

Az IJ4EU program társfinanszírozója az Európai Bizottság (Connect Főigazgatóság). További anyagi támogatást kap emellett a Nyílt Társadalom Alapítványoktól, a Fritt Ordtól, a Nicolas Puech Alapítványtól, a Luminate-től, valamint Lipcse városától. A program a donoroktól teljesen függetlenül választja ki a támogatott projekteket és maradéktalanul garantálja minden nyertes pályázó szerkesztői szabadságát.

Iratkozzon fel az IJ4EU hírlevelére, hogy folyamatosan nyomon tudja követni az IJ4EU-vel kapcsolatos legfrissebb híreket.

Kérdése van?

Minden érdeklődő jelentkezőt bátorítunk arra, hogy látogasson el az IJ4EU weboldalára és a jelentkezésre vonatkozó GYIK-oldalra. Ha ezen túlmenően is van kérdése, lépjen velünk kapcsolatba.

Kapcsolat

Általános, illetve az oknyomozás-támogatási programmal (Freelancer Support Scheme) kapcsolatos kérdések kapcsán az illetékes Milica Miletic, az IJ4EU projekt koordinátora az IPI-nél (grants[at]ipi.media).

A szabadúszó támogatási programra (Freelancer Support Scheme) vonatkozó kérdések kapcsán az illetékes Zlatina Siderova, az EJC program vezetője (siderova[at]ejc.net).