Photo by Joshua Bayliss/Unsplash

  • O podporu a financovanie môžu požiadať redakcie a freelanceri
  • Deadline pre žiadosti: 23. februára 2023
  • Nahláste sa na odber IJ4EU newslettera a zostaňte informovaní

Fond Investigative Journalism for Europe (IJ4EU) dnes, 12. januára, otvára dve nové výzvy pre cezhraničné projekty investigatívnej žurnalistiky v Európskej únii a krajinách kandidujúcich do EÚ.

Investigation Support Scheme poskytne granty v hodnote 5,000 – 50 000 €, určené pre spoluprácu cezhraničných tímov akéhokoľvek druhu, aby sa mohli venovať investigatíve vo verejnom záujme.

Termín pre podanie prihlášok je 23. februára 2023 o 23:59 (CET). Prečítajte si viac informácií a často kladené otázky

Freelancer Support Scheme medzitým poskytne granty vo výške do 20 000 € cezhraničným investigatívnym tímom, ktoré budú tvoriť prevažne freelance novinári. Schéma navyše novinárom poskytne extra podporu prostredníctvom tréningu, mentoring a príležitostí na networking. 

Deadline pre žiadosti do Freelancer Support Scheme je takisto 23. februára 2023 o 23:59 (CET). Prečítajte si viac informácií a často kladené otázky.  

Fond IJ4EU v roku 2022/23 celkovo rozdelí 1.23 milióna € v priamych grantoch na podporu investigatívnej žurnalistiky o medzinárodných témach.

Približne 900 000 € bude prerozdelených prostredníctvom Investigation Support Scheme 330 000 € cez Freelancer Support Scheme.

Prečítajte si viac o fonde IJ4EU a o tom, prečo podporujeme investigatívnu žurnalistiku.

Fond IJ4EU dodnes prerozdelil viac než 2,5 milióna € v grantoch na cezhraničné projekty, čím pomohol stovkám novinárov zamerať sa na ambiciózne investigatívne témy, ktoré boli v záujme ľudí naprieč Európou, aj za jej hranicami.  

Investigatívne projekty podporené v predošlých rokoch si môžete pozrieť v našej sekcii projekty.

Geografické požiadavky a kritériá sú totožné pre obe podporné schémy. Žiadosti musia byť podané tímami s členmi v minimálne dvoch štátoch EÚ alebo aspoň jednom štáte EÚ a jednej kandidátskej krajine.

Medzi kandidátske krajiny patria Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Moldavsko, Severné Macedónsko, Turecko a Ukrajina.

Projekty sa musia zamerať na témy, ktoré sú relevantné pre cezhraničnú spoluprácu. Témy investigatívnych projektov však nie sú obmedzené.

Freelancer Support Scheme je určená pre tímy, ktorých členovia pracujú primárne mimo redakčných štruktúr. Okrem financií ponúka tiež podporu vo forme individuálnej pomoci prostredníctvom mentoringu a tréningu.

Investigation Support Scheme je otvorená pre žurnalistické tímy akéhokoľvek druhu, ktoré potrebujú financie na dokončenie svojich investigatívnych projektov.  

Obe schémy sú spojené s podporou editora, právnou pomocou a príležitosťou zúčastniť sa špecializovaných konferencií.

Pri výbere budú akceptované tímy pracujúce vo všetkých typoch médií, vrátane tlače, audiovizuálnych a online médií, dokumentáristov či multi-platformovej produkcie. Projekty musia však byť publikované médiami v aspoň dvoch rôznych krajinách.

Granty IJ4EU môžu byť využité na pokrytie takmer všetkých typov nákladov, ktoré sú potrebné pre produkciu novinárskeho obsahu. Patria sem i náklady na mzdy a ľudské zdroje tak pre zamestnancov médií, ako i novinárov na voľnej nohe, náklady na výskum, cestovanie, preklady či administratívu. 

Granty v oboch schémach budú hodnotené nezávislými komisiami, ktoré tvoria uznávaní, skúsení editori, investigatívni novinári a novinárski experti. Prečítajte si viac o výberovom procese a kritériách pre nezávislé komisie. 

Viac detailov o oboch finančných schémach, podmienkach žiadostí, ale aj informácie o predošlých projektoch podporených z grantov IJ4EU môžete nájsť na našej webstránke. Pred podaním žiadosti odporúčame prečítať si aj najčastejšie kladené otázky.

S narastajúcim množstvom hrozieb pre slobodu tlače a pluralizmus je IJ4EU fond zaviazaný prinášať podporu investigatívnej žurnalistike, ktorá je v záujme verejnosti nielen v Európskej únii, ale aj mimo nej.

O IJ4EU

IJ4EU (Investigative Journalism for Europe) je fond na podporu cezhraničnej investigatívnej žurnalistiky. Poskytujeme granty tímom novinárov v Európe, ktorí vyšetrujú témy celospoločenského významu. 

Fond IJ4EU manažuje konzorcium troch organizácií: International Press Institute (IPI), European Journalism Centre (EJC) a European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF).

IPI vedie konzorcium a manažuje Schému na podporu investigatívy. EJC manažuje Schému na podporu freelance novinárov. ECPMF organizuje cenu pre cezhraničnú investigatívnu žurnalistiku a každoročnú konferenciu IJ4EU #UNCOVERED. ECPMF tiež manažuje pohotovostný právny fond pre našich grantistov.

Program IJ4EU je spolufinancovaný ako prípravný plán (Preparatory Action) Európskou komisiou (DG Connect).  Získava dodatočné financovanie od Open Society FoundationsFritt OrdFoundation Nicolas Puech a mesta Lipsko. Program si uchováva absolútnu nezávislosť od svojich donorov pri výbere projektov a prísne garantuje redakčnú nezávislosť všetkých vybraných grantistov.

Prihláste sa na odber IJ4EU newslettra, aby vám neušli žiadne najaktuálnejšie oznamy.

Otázky?

Vyzývame všetkých záujemcov, aby pred podaním žiadosti navštívili stránku IJ4EU a sekciu najčastejšie kladených otázok. V prípade dodatočných otázok prosím neváhajte a kontaktujte nás.

Kontakty

Všeobecné otázky alebo otázky zamerané na Schému na podporu investigatívy (Investigation Support Scheme): Milica Miletic, IJ4EU project coordinator v IPI (grants[at]ipi.media).

Otázky zamerané na Schému na podporu freelance novinárov (Freelancer Support Scheme): Zlatina Siderova, projektová manažérka EJC (siderova[at]ejc.net).