• Naujienų skyriai ir laisvai samdomi asmenys, galintys gauti finansavimą ir paramą
  • Galutinis paraiškų teikimo galutinis terminas: 2023 m. vasario 23 d.
  • Užsiprenumeruokite „IJ4EU“ naujienlaiškį, kad sužinotumėte visas naujienas

Tiriamosios žurnalistikos Europoje („IJ4EU“) fondas šiandien, sausio 12 d., paskelbė du naujus kvietimus teikti paraiškas vykdyti tarpvalstybinės tiriamosios žurnalistikos projektus Europos Sąjungoje ir ES šalyse kandidatėse.

Pagal „IJ4EU“ „Investigation Support Scheme“ bus teikiamos dotacijos nuo 5 000 iki 50 000 eurų, kad bet kokios rūšies tarpvalstybinės komandos galėtų atlikti tyrimus, skirtus visuomenės labui.

Paraiškų pateikimo terminas baigiasi vasario 23 d. 23:59 CET. Peržiūrėkite visą informaciją ir dažniausiai užduodamus klausimus.

Tuo tarpu pagal „IJ4EU“ „Freelancer Support Scheme“ tarpvalstybinėms tyrimų komandoms, sudarytoms daugiausia iš laisvai samdomų žurnalistų, bus skiriama iki 20 000 EUR. Taip pat bus suteikiama papildoma parama per dalyvavimą mokymuose, ugdomąjį konsultavimą ir tinklų kūrimo galimybes.

Galutinis paraiškų dėl „Freelancer Support Scheme“ terminas taip pat bus vasario 23 d. 23:59 CET. Žr. visą informaciją ir DUK.

Iš viso „IJ4EU“ fondas 2022–2023 m. finansavimo etape skirs 1,23 mln. Eur tiesioginių dotacijų tiriamajai žurnalistikai tarptautinėmis temomis remti.

Apie 900 000 Eur bus paskirstyta pagal „Investigation Support Scheme“ ir 330 000 Eur pagal Freelancer Support Scheme.

Skaitykite daugiau apie „IJ4EU“ fondą ir kodėl esame pasiryžę remti tiriamąją žurnalistiką.

Iki šiol „IJ4EU“ išmokėjo daugiau nei 2,5 mln. Eur dotacijų tarpvalstybiniams projektams, todėl šimtai žurnalistų gali atlikti plataus užmojo tyrimus temomis, kurios domina auditoriją visoje Europoje ir už jos ribų.

Peržiūrėkite anksčiau finansuotus tyrimus mūsų projektų skiltyje.

Abiejų schemų geografiniai tinkamumo kriterijai yra vienodi. Paraiškas privalo teikti komandos, kurių nariai gyvena bent dviejose ES valstybėse narėse arba bent vienoje ES valstybėje narėje ir vienoje ES šalyje kandidatėje.

ES šalys kandidatės yra Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Moldova, Juodkalnija, Šiaurės Makedonija, Serbija, Turkija ir Ukraina.

Projektai privalo būti skirti tarpvalstybinės svarbos temoms. Bus peržiūrimi tyrimai visomis temomis. 

„Freelancer Support Scheme“ skirta komandoms, kurių nariai daugiausia dirba už naujienų skyrių struktūrų ribų. Be pinigų, siūloma ir pritaikyta pagalba ugdomojo konsultavimo ir mokymų forma.

„Investigation Support Scheme“ yra atvira bet kokio pobūdžio žurnalistų komandoms, kurioms daugiausia reikia finansavimo tyrimams atlikti.

Abiejose schemose teikiama redaktoriaus pagalba, teisinė pagalba ir galimybė dalyvauti specialistų konferencijose.

Bus peržiūrimos komandos, dirbančios visų tipų žiniasklaidos srityse, įskaitant spausdintinę, transliuojamą, internetinę žiniasklaidą, dokumentinių filmų kūrimą ir daugiaplatformį pasakojimą. Projektai turi būti skelbiami žiniasklaidos priemonėse mažiausiai dviejose šalyse.

„IJ4EU“ dotacijos gali būti naudojamos padengti beveik bet kokias žurnalistinio turinio kūrimo išlaidas. Tai apima dirbančių pagal darbo sutartis žurnalistų ir laisvai samdomų žurnalistų atlyginimo ir žmogiškųjų išteklių išlaidas, tyrimų išlaidas, kelionės išlaidas, vertimo išlaidas bei administracines išlaidas.

Dotacijas pagal abi programas skiria nepriklausomos žiuri, sudarytos iš žymių vyresniųjų redaktorių, tiriančiųjų žurnalistų ir žurnalistikos ekspertų. Skaitykite daugiau apie atrankos procesą ir kriterijus.

Išsamią informaciją apie abi finansavimo schemas ir kaip teikti paraiškas, taip pat informaciją apie anksčiau finansuotus projektus rasite „IJ4EU“ svetainėje. Skaitykite mūsų DUK apie paraiškų teikimą.

Didėjant grėsmėms spaudos laisvei ir pliuralizmui, fondas „IJ4EU“ yra įsipareigojęs teikti paramą tiriamiesiems reportažams, kaip visuomenės gėriui Europos Sąjungoje ir už jos ribų.

Apie „IJ4EU“

„IJ4EU“ (Investigative Journalism for Europe – angl.) yra fondas, remiantis tarpvalstybinę tiriamąją žurnalistiką. Skiriame dotacijas Europos žurnalistų komandoms, tiriančioms visuomenei aktualius klausimus.

„IJ4EU“ fondą valdo trijų organizacijų konsorciumas: Tarptautinis spaudos institutas (IPI), Europos žurnalistikos centras (EJC) ir Europos spaudos ir žiniasklaidos laisvės centras (ECPMF).

IPI vadovauja konsorciumui ir valdo „Investigative Support Scheme“ EJC valdo „Freelancer Support Scheme“ ECPMF skiria apdovanojimą už tarpvalstybinę tiriamąją žurnalistiką ir rengia kasmetinę „IJ4EU“ konferenciją „UNCOVERED“. Taip pat ECPMF valdo specialų fondą, skirtą dotacijų gavėjų teisinio atstovavimo išlaidoms padengti.

„IJ4EU“ programa yra bendrai finansuojama kaip Europos Komisijos („DG Connect“) parengiamieji veiksmai. Papildomas finansavimas gaunamas iš Atviros visuomenės fondų„Fritt Ord“„Fondation Nicolas Puech“ ir Leipcigo miesto. Programa išlaiko visišką nepriklausomumą nuo donorų atrenkant projektus ir griežtai garantuoja visų paramos gavėjų redakcinį nepriklausomumą.

Užsiprenumeruokite „IJ4EU“ naujienlaiškį, kad gautumėte naujausius „IJ4EU“ pranešimus.

Turite klausimų?

Pateikiant paraišką raginame suinteresuotus kandidatus apsilankyti „IJ4EU“ svetainėje ir mūsų DUK puslapyje. Jei vis dar turite klausimų, nedvejodami susisiekite su mumis.

Kontaktinė informacija

Bendrieji klausimai arba klausimai, susiję su „Investigation Support Scheme“: Milica Miletic, „IJ4EU“ IPI projekto koordinatorė (grants[at]ipi.media).

Klausimai, susiję su „Freelancer Support Scheme“: Zlatina Siderova, EJC programos vadovė (siderova[at]ejc.net).