Photo by Joshua Bayliss/Unsplash


Eiropas pētnieciskās žurnālistikas fonds “Investigative Journalism for Europe” (IJ4EU) šodien, 2023. gada 12. janvāri, izsludina divus jaunus konkursus pārrobežu pētnieciskās žurnālistikas projektiem Eiropas Savienībā un ES kandidātvalstīs. 

IJ4EU Pētniecības atbalsta programmā “Investigation Support Scheme” tiks piešķirtas dotācijas no 5.000 līdz 50.000 euro apmērā jebkāda veida pārrobežu pētnieciskās žurnālistikas projektiem sabiedrības interesēs.

Pieteikšanās termiņš ir 2023. gada 23. februāris plkst. 23:59 pēc CET. Skatīt pilnu informāciju un biežāk uzdotos jautājumus.

Paralēli tam IJ4EU Brīvžurnālistu atbalsta programmā “Freelancer Support Scheme” tiks piešķirtas dotācijas līdz 20.000 euro apmērā pārrobežu žurnālistu komandām, kas sastāv tikai no brīvžurnālistiem. Tas arī nodrošinās papildu atbalstu, izmantojot apmācību, mentoringa un sadarbības iespējas.

Pieteikšanās termiņš “Freelancer Support Scheme” ir 2023. gada 23. februāris plkst. 23:59 pēc CET. Skatīt pilnu informāciju un biežāk uzdotos jautājumus.

Kopumā IJ4EU fonds 2022./2023. gada finansējuma kārtā piešķirs tiešas dotācijas 1,1 miljona euro apmērā, lai atbalstītu pārrobežu pētniecisko žurnālistiku sabiedrības interesēs.

Aptuveni 900.000 euro tiks sadalīti “Investigation Support Scheme” ietvaros un 330.000 euro – “Freelancer Support Scheme” ietvaros.

Lasīt vairāk par IJ4EU fondu un kāpēc mēs atbalstām pētniecisko žurnālistiku.

Līdz šim IJ4EU fonds ir izmaksājis vairāk nekā 2,5 miljonus euro dotācijās pārrobežu projektiem, ļaujot simtiem žurnālistu īstenot vērienīgus pētnieciskās žurnālistikas projektus par tēmām, kas interesē auditoriju visā Eiropā un ārpus tās.

Iepriekš finansētos pētnieciskās žurnālistikas projektus skatīt mūsu projektu sadaļā.

Ģeogrāfiskās atbilstības kritēriji paliek tie paši. Pieteikumus var iesniegt žurnālistu komandas, kuru locekļi bāzējas vismaz divās ES dalībvalstīs vai vismaz vienā ES dalībvalstī un vienā ES kandidātvalstī.

ES kandidātvalstis ir Albānija, Bosnija un Hercegovina, Moldova, Melnkalne, Ziemeļmaķedonija, Serbija, Turcija un Ukraina.

Projektos galvenā uzmanība jāpievērš pārrobežu tēmām. Tiks izvērtēti pētnieciskie darbi par visām tēmām.

“Freelancer Support Scheme” ir paredzēta žurnālistu komandām, kuru dalībnieki galvenokārt darbojas ārpus ziņu aģentūrām. Papildus finansējumam programma piedāvā pielāgotu palīdzību mentoringa un apmācības veidā.

“Investigation Support Scheme” programma ir atvērta jebkura veida žurnālistu grupām, kurām galvenokārt nepieciešams finansējums, lai īstenotu savus pētnieciskās žurnālistikas projektus.

Abās programmās tiek nodrošināta redakcionāla palīdzība, juridiskais atbalsts un iespēja piedalīties speciālistu konferencēs.

Tiks izvērtētas komandas, kas pārstāv visa veida plašsaziņas līdzekļus – drukāto presi, elektronisko apraidi, tiešsaistes medijus, dokumentālo filmu veidošanu un dažādas multimediju platformas. Projektiem jābūt vērstiem uz to, lai tos publicētu plašsaziņas līdzekļu organizācijas vismaz divās valstīs.

IJ4EU fonda dotācijas var izmantot gandrīz jebkura veida izdevumu segšanai, kas nepieciešami žurnālistikas satura veidošanai. Tas ietver gan redakciju žurnālistu, gan brīvžurnālistu algas un cilvēkresursu izmaksas, pētniecības izmaksas, ceļošanas, tulkošanas un administratīvās izmaksas.

Lēmumus par dotāciju piešķiršanu abu programmu ietvaros pieņems neatkarīgas žūrijas, neatkarīgas žūrijas, kuru locekļi ir pieredzējuši redaktori, pētnieciskie žurnālisti un žurnālistikas eksperti. Lasīt vairāk par atlases procesu un kritērijiem.

Pilna informācija par abām finansēšanas programmām un pieteikšanās veidu, kā arī informācija par iepriekš finansētajiem projektiem ir atrodama IJ4EU tīmekļa vietnē. Lasīt mūsu Biežāk uzdoto jautājumu sadaļu par pieteikšanos.

Preses brīvības un plurālisma draudiem vairojoties, IJ4EU fonds ir apņēmies sniegt atbalstu pētnieciskai žurnālistikai kā sabiedriskam labumam Eiropas Savienībā un ārpus tās.

Par IJ4EU

IJ4EU (Investigative Journalism for Europe) ir fonds, kas atbalsta pārrobežu pētniecisko žurnālistiku. Mēs piešķiram dotācijas žurnālistu komandām Eiropā, kas pēta sabiedrībai nozīmīgas tēmas.

IJ4EU fondu pārvalda apvienība, kurā ietilpst trīs organizācijas: the Starptautiskais Preses institūts (IPI), Eiropas Žurnālistikas centrs (EJC) un Eiropas Preses un mediju brīvības centrs (ECPMF).

IPI vada apvienību un pārvalda “Investigative Support Scheme”. EJC pārvalda “Freelancer Support Scheme”. ECPMF iedibināja Pārrobežu pētnieciskās žurnālistikas balvu un IJ4EU ikgadējo UNCOVERED konferenci. ECPMF arī vada juridiski neparedzētu izdevumu fondu dotāciju saņēmējiem.

IJ4EU programmu līdzfinansē arī Eiropas Komisija (Sakaru tīklu, satura un tehnoloģiju ģenerāldirektorāts). Tā saņem papildu finansējumu no Open Society FoundationsFritt OrdFondation Nicolas Puech un Leipcigas pilsētas. Programma saglabā pilnīgu neatkarību no ziedotājiem projektu atlasē un strikti ievēro visu dotāciju saņēmēju redakcionālo neatkarību.

Pierakstieties IJ4EU informatīvajam izdevumam, lai būtu informēts par jaunākajiem IJ4EU paziņojumiem.

Jautājumi?

Mēs aicinām ieinteresētos pretendentus apmeklēt IJ4EU tīmekļa vietni un mūsu Biežāk uzdoto jautājumu sadaļu par pieteikšanos. Ja rodas papildu jautājumi, droši sazinieties ar mums.

Kontaktinformācija

Vispārīgi jautājumi vai jautājumi saistībā ar Pētniecības atbalsta programmu: Milica Miletic, IJ4EU projektu koordinators IPI (grants[at]ipi.media).

Jautājumi, kas saistīti ar Brīvžurnālistu atbalsta programmu: Zlatina Siderova, EJC projektu vadītāja (siderova[at]ejc.net).