Read in English

Fond “Istrazivačko novinarstvo za Europu” (IJ4EU) otvorio je 23. Kolovoza novi natječaj za prijave za Investigation Support Scheme, nudeći bespovratna sredstva u iznosu od 5,000 do 50,000 tisuća eura za prekogranične projekte istrazivackog novinarstva u Europskoj Uniji.

Drugi po redu natječaj ovog fonda u 2021. godini otvoren je za timove svih vrsta, uključujuci suradnju vise redakcija I timove sastavljene isključivo od slobodnih novinara (freelance). Krajnji rok za prijave je 4. Listopada do 23:59 CEST. Vise informacija I cesto postavljana pitanja (FAQ) dostupni su ovdje. 

PRIJAVITE SE OVDJE

Programom Investigative Support Scheme upravlja Međunarodni institut za medije (International Press Institute – IPI). U prethodnom uspjesnom natjecaju ovog fonda i prvom krugu financiranja nezavisna komisija dodijelila je 420,000 eura financirajući time 14 prekograničnih timova koje su uglavnom vodile redakcije. Posebnim natjecajem za slobodne novinare (Freelancer Support Scheme), koji je sada zatvoren, osigurano je 262,000 eura za 15 timova uglavnom sastavljenih od slobodnih novinara.

Natječaj je sada otvoren za sve timove, uključujući i one koje nisu prošli selekciju na natjecaju za Freelance support scheme ili prethodnom krugu natjecaja za Investigation Support Scheme.

Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava iz IJ4EU fonda za podršku prekograničnog istraživačkog novinarstva u javnom interesu za 2021. godinu iznosi 1.1 milion eura.

Okvirno, 835.000 eura biti će dodijeljeno kroz Investigation Support program dok će 265.000 eura biti odvojeno za program podrške slobodnim novinarima (Freelancer Support Scheme). Više informacija o IJ4EU fondu i razlozima za ovakvu podršku istraživačkom novinarstvu možete pronaći ovdje.

Ova sredstva nastavak su uspješnog pilot financiranja u 2018. godini, kojim je bilo podržano 12 istraživačkih projekata, a zatim i drugog kruga grantova u 2020. godini kada je financirano 49 istraživanja.

Listu prethodno financiranih istraživanja možete pronaći ovdje.

Geografski domet i dostupnost natječaja isti je za oba programa. Pravo prijavljivanja imaju timovi novinara sa sjedištem u barem dvije zemlje Europske unije ili u jednoj zemlji članici i u Britaniji. (Britanski novinari će imati potpun pristup IJ4EU grantovima za 2021. godinu.)

IJ4EU je također otvoren za prijave novinara iz zemalja sa statusom kandidata za članstvo u EU, ili drugih zemalja bez tog statusa (“third countries”), koji bi u tom slučaju morali u svoj tim uključiti kolege iz najmanje dvije zemlje članice EU-a.Projekti se moraju baviti temama od prekograničnog značaja. Teme istraživanja nisu ograničene i svi prijedlozi biti će razmatrani.

Razmatrati će se prijave timova iz svih vrsta medija, uključujući štampane, elektronske i online medije, produkcije dokumentarnih filmova i multimedijske projekte (izvještavanje na više medijskih platformi). Predloženi projekti moraju imati u planu emitiranje/objavljivanje istraživanja u barem dvije zemlje.

IJ4EU grantovima mogu biti pokrivene skoro sve vrste troškova u produkciji novinarskog sadržaja, uključujući dohotke stalno zaposlenih te honorare za angažiranje slobodnih (freelance) novinara, troškove istraživanja i prevođenja, te putne i administrativne troškove.

Grantovi oba programa biti ce dodjeljeni odlukom nezavisne komisije sastavljene od uglednih iskusnih urednika, istraživačkih novinara i medijskih stručnjaka. Više o procesu izbora kandidata i uvjetima natječaja možete pročitati ovdje.

Svi detalji o oba programa podrške i procesu prijavljivanja, kao i informacije o prethodno financiranim projektima, mogu se naći na IJ4EU website-u. Pogledajte listu često postavljanih pitanja o prijavljivanju ovdje.

IJ4EU fond posvećen je pružanju podrške istraživačkom novinarstvu u ovom ključnom i posebno izazovnom periodu za novinarstvo i medije, jer istraživačko novinarstvo izuzetno je važno pogotovo u tijeku trenutne zdravstvene krize.  

O fondu IJ4EU

Istraživačko novinarstvo za Europu (Investigative Journalism for Europe – IJ4EU) je fond podrške prekograničnom istraživačkom novinarstvu. Dodjeljujemo grantove timovima novinara u Europi koji istražuju teme od javnog značaja.

Fondom upravlja konzorcij triju organizacija: Međunarodni institut za medije (International Press Institute – IPI), Europski centar za novinarstvo (European Journalism Centre  – EJC) i Europski centar za slobodu medija (European Centre for Press and Media Freedom – ECPMF). Na čelu konzorcija je IPI koji ujedno upravlja i programom Investigative Support.

EJC vodi program podrške slobodnim novinarima (Freelancer Support Scheme). ECPMF je zadužen za nagradu za prekogranično istraživačko novinarstvo i za redovnu godišnju IJ4EU konferenciju #UNCOVERED. ECPMF također upravlja fondom za pravnu pomoć dobitnicima grantova.

IJ4EU program se kofinancira kao pripremna aktivnost Europske komisije (DG Connect). U 2020. godini program su dodantno finacijski podržali i Fondacija za otvoreno društvo, Fondacija Frit Ord, Luminate i Grad Leipzig. Izbor projekata koji će biti financirani iz ovog fonda potpuno je nezavisan od strane donatora, a nezavisnost uređivačke politike svih primatelja grantova je u potpunosti garantirana. 

Pitanja

Zainteresirani za prijave se upućuju na internet stranicu fonda IJ4EU i posebno na odlomak sa često postavljanim pitanjima u vezi sa natječajem. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte. 

Kontakt

Kontakt osoba za opće informacije i pitanja u vezi sa programom Investigative Support je Timothy Large, koordinator IJ4EU programa u IPI (Timothy Large, [email protected]).

Pitanja u vezi sa programom podrške slobodnim novinarima (Freelancer Support Scheme), poslati Zlatini Siderovoj, EJC voditeljici projekta (Zlatina Siderova, [email protected]).