Read this article in:
български, crnogorski, čeština, dansk, Deutsch, English, Ελληνικά, eesti keel, español, français, hrvatski, italiano, latviešu valoda, lietuvių kalba, limba română, magyarul, македонски, Nederlands, polski, português, shqip, slovenčina, slovenščina, srpski, suomi, svenska, Türkçe, украïньска



Avrupa için Araştırmacı Gazetecilik (IJ4EU) fonu, bugün 1 Eylül’de sınır ötesi araştırmacı gazetecilik projeleri için Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkelerden gelecek başvurular için iki yeni fon programı açıkladı.         

IJ4EU’nun ilk fon programı Araştırma Destek Planı’nda (Investigation Support Scheme), kamu yararına yapılacak her formatta sınır ötesi araştırmacı gazeteci takımlarına 5.000€ ile 50.000€ arasında değişen hibe sağlayacaktır.

Son başvuru tarih ve saati: 13 Ekim, 23:59’dur (Orta Avrupa Yaz Saati). Bu program altında ikinci bir başvuru dönemi Ocak 2023’te açılacaktır. Detaylı bilgi ve sık sorulan soruları (SSS) buradan görebilirsiniz.

IJ4EU’nun Serbest Gazeteci Destek Planı (Freelancer Support Scheme) ise, çoğunluklu olarak serbest çalışan gazetecilerden oluşan sınır ötesi araştırmacı gazeteci gruplarına 20.000€’ya kadar hibe sağlayacaktır. Bu program, aynı zamanda eğitim, mentorluk ve iletişim ağının genişletilmesi gibi fırsatların sağlandığı ilave bir destek planı da içermektedir.

Serbest Gazeteci Destek Planı için son başvuru tarih ve saati: 13 Ekim, 23:59’dur (Orta Avrupa Yaz Saati). Bu program altında ikinci bir başvuru dönemi yine Ocak 2023’te açılacaktır. Detaylı bilgi ve sık sorulan soruları (SSS) buradan görebilirsiniz.

IJ4EU’nun 2022/2023 başvuru döneminde, toplamda 1.23 milyon € fon, kamu yararı sağlayacak uluslararası konularda yürütülecek araştırmacı gazetecilik projelerine destek amaçlı direkt hibe olarak verilecektir.

Yaklaşık toplam 900.000€ Araştırma Destek Planı altında, 330.000€ Serbest Gazeteci Destek Planı altında dağıtılacaktır.

IJ4EU fonu hakkında daha fazla bilgi edinmek ve araştırmacı gazeteciliğe neden önem verdiğimizi görmek için burayı okuyun.

Bugüne kadar IJ4EU, yüzlerce gazetecinin Avrupa ve ötesindeki kitlelerin yararına konular üzerinde araştırmalarını azimle yürütebilmesini sağlayan sınır ötesi projelere 2,5 milyon avrodan fazla hibe verilmiştir.

Daha önce hibe verilen araştırmaları projeler bölümümüzde görebilirsiniz.

Coğrafi kabul edilebilirlik kriterleri her iki fon planı için de aynıdır. Başvurular, en az iki AB üyesi ülkede yaşayan veya en az bir AB üyesi ve bir AB aday ülkesinde bulunan üyelerin oluşturduğu takımlar tarafından yapılmak zorundadır.

AB resmi aday ülkeleri şöyledir: Arnavutluk, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna.

Başvurulan projeler, sınır ötesi elementine odaklı tasarlanmalıdır. Tüm konulardaki araştırma projeleri değerlendirilecektir.

Serbest Gazeteci Destek Planı (The Freelancer Support Scheme), üyelerini çoğunlukla haber merkezlerinin dışında çalışan gazetecilerin oluşturduğu takımlar için tasarlanmıştır. Maddi desteğin yanı sıra, takımlara özel mentorluk ve eğitim formatlarında destek de önermektedir.

Araştırma Destek Planı (Investigation Support Scheme), araştırmacı gazetecilik faaliyetlerini sürdürmek için finansal desteğe ihtiyaç duyan her formattaki gazeteci takımına açıktır.

Her iki destek planında da editoryal ve hukuki destek, ayrıca uzmanlık alanında konferanslara katılım imkânı verilmektedir.

Basılı, yayın, çevrimiçi medya, belgesel, film yapımı ve çoklu platformda hikâye anlatımı yapanlar dâhil tüm medya sektörlerinde çalışan takımların başvuruları kabul edilir. Proje çalışmalarının en az iki ülkedeki medya kurumları tarafından yayımlanması hedeflenmelidir.

IJ4EU fonu, proje kapsamındaki haber içeriğinin üretilmesinde kullanılan hemen her tür harcamayı kapsayabilir. Bu harcamalara, hem kadrolu hem serbest çalışan gazetecilerin maaşları ve insan kaynakları giderleri, araştırma, seyahat, çeviri giderleri ve idari giderler dâhildir.

Her iki destek planındaki hibeler, seçkin ve kıdemli editör, araştırmacı gazeteci ve uzman gazetecilerden oluşan bağımsız jüriler tarafından verilir. Seçim süreci ve kriterleri hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Destek planları, nasıl başvuru yapılacağı ve geçmiş seçilen projeler hakkında bilgilere IJ4EU internet sitesinden ulaşılabilir. Başvuru süreciyle ilgili sık sorulan sorulara buradan ulaşabilirsiniz.

Basın özgürlüğü ve çoğulculuğa tehditler çoğalırken, IJ4EU fonu, AB ve ötesinde kamu yararına olan araştırmacı haberciliğe destek sağlamayı amaçlayan bir projedir.

Photo by Jason Dent on Unsplash

IJ4EU hakkında

IJ4EU (Avrupa için Araştırmacı Gazetecilik) sınır ötesi araştırmacı gazetecilik projeleri için verilen bir fondur. Kamu yararına konuları araştıran Avrupa ülkelerinden oluşan takımlara hibe verilir.

IJ4EU fonu Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Avrupa Gazetecilik Merkezi (EJC) ve Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF) olmak üzere üç organizasyondan oluşan bir konsorsiyum tarafından yönetilir.

Konsorsiyumun başında IPI bulunur ve Araştırma Destek Planı’nın yönetiminden sorumludur. EJC, Serbest Gazeteci Destek Planı’nı yönetmektedir. ECPMF, sınır ötesi araştırmacı gazetecilik için bir ödül vermekte ve IJ4EU’nun yıllık #UNCOVERED konferansını düzenlemektedir. ECPFM aynı zamanda hibe verilen takımlar için doğan hukuki zorluklar için fon sağlamaktadır.

IJ4EU programı, Avrupa Komisyonu’nun DG Connect departmanı tarafından sağlanan Önhazırlık Eylem (Preparatory Action) fonu ile finanse edilmektedir. Program ayrıca, Açık Toplum Vakfı, Fritt Ord, Fondation Nicolas Puech ve Leipzig Belediyesi tarafından ortak finansal destek almaktadır.

Program, projelerin seçiminde donörlerden tamamen bağımsızdır ve tüm projeler için editoryal bağımsızlığın tam garantisi verilmektedir.

IJ4EU ile ilgili haber ve duyuruları almak için IJ4EU bültenine kaydolun.

Sorunuz mu var?

İlgilenenleri IJ4EU websitesini ve başvurular hakkında sık sorulan sorular sayfasını ziyaret etmeye davet ediyoruz. Diğer sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İletişim

Genel sorularınız veya Araştırma Destek Planı hakkındaki sorularınız için: Milica Miletic, IJ4EU Proje Koordinatörü’ne (grants[at]ipi.media) ulaşabilirsiniz.

Serbest Gazeteci Destek Planı hakkında sorularınız için: Zlatina Siderova, EJC Program Yöneticisi’ne (siderova[at]ejc.net) ulaşabilirsiniz.