Read this article in:
български, crnogorski, čeština, dansk, Deutsch, English, Ελληνικά, eesti keel, español, français, hrvatski, italiano, latviešu valoda, lietuvių kalba, limba română, magyarul, македонски, Nederlands, polski, português, shqip, slovenčina, slovenščina, srpski, suomi, svenska, Türkçe, украïньска



Фонд Investigative Journalism for Europe (IJ4EU) відкриває сьогодні, 1 вересня, два нові конкурси транскордонних проєктів журналістських розслідувань в Європейському Союзі та країнах-кандидатах на вступ до ЄС.

  • Investigation Support Scheme  IJ4EU надаватиме гранти від 5 000 до 50 000 євро, щоб дозволити транскордонним командам будь-якого типу проводити розслідування в інтересах суспільства.

    Кінцевий термін подачі заявок – 13 жовтня о 23:59 CEST. Другий конкурс за цією схемою відкриється в січні 2023 року. Перегляньте повну інформацію та відповіді на поширені запитання.
  • Водночас Freelancer Support Scheme IJ4EU надаватиме гранти до 20 000 євро транскордонним групам розслідувачів, які складатимуться переважно з журналістів-фрілансерів. Це також забезпечить додатковий рівень підтримки через навчання, наставництво та можливості спілкування.

    Кінцевий термін подання заявок на Freelancer Support Scheme також закінчується 13 жовтня о 23:59 CEST. У січні 2023 року буде проведено другий конкурс заявок. Перегляньте повну інформацію та відповіді на поширені запитання.

Загалом фонд IJ4EU надасть 1,23 мільйона євро прямих грантів на підтримку журналістських розслідувань на транснаціональні теми протягом впродовж 2022/23 раунду фінансування.

Приблизно 900 000 євро буде розподілено через Investigation Support Scheme, та 330 000 євро – через Freelancer Support Scheme.

Дізнайтеся більше про фонд IJ4EU і чому ми прагнемо підтримувати журналістські розслідування.

На сьогоднішній день IJ4EU виділив понад 2,5 мільйона євро грантів на транскордонні проєкти, дозволивши сотням журналістів проводити амбітні розслідування на теми, які цікавлять аудиторію в Європі та за її межами.

Перегляньте раніше фінансовані дослідження в розділі «Проєкти».

Географічні критерії права брати участь однакові для обох схем. Заявки повинні подаватися командами, члени яких знаходяться принаймні у двох державах-членах ЄС або принаймні в одній державі-члені ЄС та одній країні-кандидаті на вступ до ЄС.

Країнами-кандидатами на вступ до ЄС є Албанія, Молдова, Чорногорія, Північна Македонія, Сербія, Туреччина та Україна.

Проєкти мають бути зосереджені на темах транскордонного значення. Розслідування розглядатимуться по всіх темах.

Freelancer Support Scheme розроблена для команд, члени яких працюють переважно поза межами редакцій. Окрім грошей, схема пропонує індивідуальну допомогу у вигляді наставництва та навчання.

Investigation Support Scheme відкрита для журналістських команд будь-якого типу, які переважно потребують фінансування для проведення своїх розслідувань.

Обидві схеми забезпечують редакційну допомогу, юридичну підтримку та можливість брати участь у спеціалізованих конференціях.

Команди, які працюють у всіх типах медіа – друковані видання, телерадіомовлення, онлайн-медіа, документалістика та багатоплатформенний сторітелінг – будуть взяті до розгляду. Проєкти мають бути опубліковані ЗМІ щонайменше у двох країнах.

Гранти IJ4EU можна використовувати для покриття майже будь-яких витрат, необхідних для виробництва журналістського контенту. Це включає витрати на зарплату та людські ресурси як для штатних журналістів, так і для журналістів-фрілансерів, витрати на дослідження, дорожні витрати, переклад та адміністративні витрати.

Гранти за обома схемами присуджуються незалежними журі, до складу яких входять видатні старші редактори, журналісти-розслідувачі та експерти з журналістики. Докладніше про процес та критерії відбору.

Повну інформацію про обидві схеми фінансування та як подати заявку, а також інформацію про минулі профінансовані проєкти можна знайти на сайті IJ4EU. Ознайомтеся з відповідями на поширені запитання щодо подання заявки.

Оскільки загрози свободі преси та плюралізму множаться, фонд IJ4EU прагне підтримувати журналістські розслідування як суспільне благо в Європейському Союзі та за його межами.

Photo by Jason Dent on Unsplash

Про IJ4EU

IJ4EU (Investigative Journalism for Europe) — це фонд підтримки транскордонних журналістських розслідувань. Ми надаємо гранти групам журналістів в Європі, які розслідують теми, що становлять суспільний інтерес.

Фондом IJ4EU керує консорціум із трьох організацій: Міжнародний інститут преси (IPI), Європейський центр журналістики (EJC) і Європейський центр свободи преси та ЗМІ (ECPMF).

IPI очолює консорціум і керує Investigation Support Scheme. EJC керує Freelancer Support Scheme. ECPMF відповідає за премію за транскордонне журналістське розслідування та проводить щорічну конференцію IJ4EU UNCOVERED. ECPMF також керує юридичним резервним фондом для одержувачів грантів.

Програма IJ4EU співфінансується як підготовча дія Європейською комісією (DG Connect). Вона отримує додаткове фінансування від Open Society Foundations, Fritt Ord, Foundation Nicolas Puech та міста Лейпциг. Програма зберігає повну незалежність від донорів у виборі проєктів і суворо гарантує редакційну незалежність усіх грантоотримувачів.

Підпишіться на інформаційний бюлетень IJ4EU, щоб бути в курсі останніх оголошень IJ4EU.

Запитання?

Ми заохочуємо зацікавлених заявників відвідати веб-сайт IJ4EU та нашу сторінку поширених запитань щодо подання заявки. Якщо у вас залишилися запитання, зв’яжіться з нами.

Контакти

Загальні питання або питання, пов’язані з Investigation Support Scheme: Міліца Мілетич, координатор проєкту IJ4EU в IPI (grants[at]ipi.media).

Питання, пов’язані з Freelancer Support Scheme: Златина Сідерова, керівник програми EJC (siderova[at]ejc.net).