Read this article in:
български, crnogorski, čeština, dansk, Deutsch, English, Ελληνικά, eesti keel, español, français, hrvatski, italiano, latviešu valoda, lietuvių kalba, limba română, magyarul, македонски, Nederlands, polski, português, shqip, slovenčina, slovenščina, srpski, suomi, svenska, Türkçe, украïньска


  • Newrooms και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση και υποστήριξη
  • Αιτήσεις κατατίθενται μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2023
  • Κάντε εγγραφή στο newsletter του IJ4EU για να είστε ενημερώμενοι

Το Investigative Journalism for Europe (IJ4EU) fund άνοιξε σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, δύο νέες αιτήσεις για  διασυνοριακά ερευνητικά έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις προς ένταξη υποψήφιες χώρες.

  • Το Investigation Support Scheme του IJ4EU θα χρηματοδοτήσει με ποσά μεταξύ 5.000 και 50.000 ευρώ διασυνοριακές ομάδες οποιουδήποτε είδους ώστε να αναλάβουν έρευνες για το δημόσιο συμφέρον.

    Η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων είναι στις 13 Οκτωβρίου ώρα 23:59  (Ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Τον Ιανουάριο του 2023 θα ανακοινωθεί και δεύτερη πρόσκληση για συμμετοχή στο ίδιο πρόγραμμα. Για περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις δείτε εδώ.
  • Παράλληλα το Freelancer Support Scheme  του IJ4EU θα προσφέρει χρηματοδοτήσεις μέχρι 20.000 ευρώ σε διασυνοριακές ερευνητικές ομάδες, που δημιουργούνται κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες δημοσιογράφους. Θα παρέχει επίσης ένα επιπλέον επίπεδο υποστήριξης μέσω ευκαιριών κατάρτισης, καθοδήγησης και δικτύωσης.

    Η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων για το Freelancer Support Scheme είναι επίσης στις 13 Οκτωβρίου ώρα 23:59  (Ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Θα υπάρξει και δεύτερη περίοδος αιτήσεων τον Ιανουάριο του 2023. Δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες και τις συχνές ερωτήσεις.

Συνολικά το IJ4EU θα προσφέρει 1,23 εκατ. ευρώ σε απευθείας χρηματοδοτήσεις για να υποστηρίξει διασυνοριακά ερευνητικά θέματα κατά την περίοδο χρηματοδότησης 2022-2023.

Περίπου 900.000 ευρώ θα διαμοιραστούν μέσω του Investigation Support Scheme και 330.000 ευρώ μέσω του Freelancer Support Scheme.

Διαβάστε περισσότερα για το IJ4EU fund και γιατί είμαστε αφοσιωμένοι στην υποστήριξη της διασυνοριακής δημοσιογραφίας.

Μέχρι σήμερα, το IJ4EU έχει μοιράσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση διασυνοριακών έργων, επιτρέποντάς σε εκατοντάδες δημοσιογράφους να διεξάγουν φιλόδοξες έρευνες σε θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Δείτε προηγούμενες χρηματοδοτημένες έρευνες στην ενότητα των έργων μας.

Τα κριτήρια γεωγραφικής επιλεξιμότητας είναι τα ίδια και για τα δύο προγράμματα. Οι αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν από ομάδες με μέλη σε τουλάχιστον 2 κράτη-μέλη της ΕΕ ή τουλάχιστον από μια χώρα-μέλος και μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες είναι η Αλβανία, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, η Βόρειος Μακεδονία, η Σερβία, η Τουρκία και η Ουκρανία.

Τα projects πρέπει να εστιάζουν σε θέματα διασυνοριακού ενδιαφέροντος. Οι έρευνες μπορούν να εστιάζουν σε οποιοδήποτε θέμα.

To Freelancer Support Scheme έχει σχεδιαστεί για ομάδες των οποίων τα μέλη λειτουργούν κυρίως εκτός δομών δημοσιογραφικής αίθουσας (newsrooms). Επιπρόσθετα της χρηματοδότησης, προσφέρει ένα πλαίσιο εξατομικευμένης υποστήριξης με τη μορφή καθοδήγησης και εκπαίδευσης.

Το Investigation Support Scheme είναι ανοιχτό σε δημοσιογραφικές ομάδες κάθε είδους που χρειάζονται κυρίως χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή των ερευνών τους.

Και τα δύο προγράμματα συνοδεύονται από συντακτική βοήθεια, νομική υποστήριξη και ευκαιρίες συμμετοχής σε εξειδικευμένα συνέδρια.

Οι επιχορηγήσεις και στα δύο προγράμματα θα αποφασιστούν από ανεξάρτητες επιτροπές κριτών αποτελούμενες από διακεκριμένους αρχισυντάκτες, ερευνητές δημοσιογράφους και ειδικούς δημοσιογραφίας. Διαβάστε εδώ περισσότερα σχετικά με την διαδικασία επιλογής και τα κριτήρια.

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν ομάδες δημοσιογράφων από κάθε είδους μέσο -έντυπο, ηλεκτρονικό, διαδικτυακό, παραγωγή ντοκιμαντέρ και πολυμεσικό story-telling. Τα projects πρέπει να στοχεύουν στο να δημοσιευτούν από ΜΜΕ τουλάχιστον δύο χωρών.

Τα κονδύλια του IJ4EU μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν σχεδόν κάθε είδους έξοδο που κρίνεται απαραίτητο για την παραγωγή του δημοσιογραφικού περιεχομένου. Σε αυτά  περιλαμβάνονται οι μισθοί και άλλα έξοδα ανθρώπινου δυναμικού τόσο για δημοσιογράφους με μόνιμη σχέση εργασίας όσο και για freelancers, αλλά και έξοδα για έρευνα, ταξίδια, μετάφραση και άλλα διοικητικά κόστη.

Όλες οι λεπτομέρειες σχετικά και με τα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα και τις διαδικασίες αίτησης καθώς και πληροφορίες σχετικά με προηγούμενα projects που έλαβαν χρηματοδότηση βρίσκονται στην  ιστοσελίδα του IJ4EU. Διαβάστε εδώ τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις διαδικασίες αίτησης.

Καθώς οι απειλές στην ελευθερία του Τύπου και στον πλουραλισμό πολλαπλασιάζονται, το IJ4EU fund είναι αφοσιωμένο στην παροχή υποστήριξης στην ερευνητική δημοσιογραφία ως ένα δημόσιο αγαθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα από αυτήν.

Photo by Jason Dent on Unsplash

Σχετικά με το IJ4EU

Το IJ4EU (Investigative Journalism for Europe) αποτελεί ένα Ταμείο για την υποστήριξη της διασυνοριακής ερευνητικής δημοσιογραφίας. Προσφέρουμε χρηματοδότηση σε ομάδες δημοσιογράφων στην Ευρώπη που ερευνούν ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος.

Το IJ4EU fund το διαχειρίζεται μία κοινοπραξία τριών οργανισμών: Το International Press Institute (IPI), το European Journalism Centre (EJC), και το European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF).Το IPI είναι επικεφαλής της ομάδας και διαχειρίζεται το Investigative Support scheme.

Το EJC διαχειρίζεται το πρόγραμμα Freelancer Support Scheme. Το ECPMF ασχολείται με τα βραβεία διασυνοριακής ερευνητικής δημοσιογραφίας και οργανώνει το ετήσιο συνέδριο UNCOVERED conference του IJ4EU. Το ECPMF διαθέτει επίσης ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για νομική υποστήριξη των επιχορηγούμενων δικαιούχων.

Το πρόγραμμα του IJ4EU συγχρηματοδοτείται ως Προπαρασκευαστική Δράση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DGConnect). Λαμβάνει πρόσθετη χρηματοδότηση από το Open Society Foundation, το Fritt Ord Foundation, το Fondation Nicolas Puech και την πόλη της Λειψίας. Το πρόγραμμα είναι πλήρως ανεξάρτητο από τους δωρητές όσον αφορά στην επιλογή των projects και εγγυάται αυστηρά την δημοσιογραφική ανεξαρτησία όλων όσων επιλεχθούν.

Κάντε έγγραφή στο newsletter του IJ4EU για να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του IJ4EU.

Ερωτήσεις;

Ενθαρρύνουμε όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν αίτηση, να επισκεφθούντο δικτυακό τόπο του IJ4EU και τη σελίδα με τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία των αιτήσεων.

Επαφές

Γενικές ερωτήσεις ή ερωτήσεις σχετικές με το Investigation Support Scheme: Milica Miletic, IJ4EU project coordinator at IPI (grants[at]ipi.media).

Ερωτήσεις σχετικές με το Freelancer Support Scheme: Zlatina Siderova, EJC programme lead (siderova[at]ejc.net).