Az Oknyomozó Újságírás Európáért (IJ4EU) alap a mai nappal, június 1-én két pályázati lehetőséget nyit meg az Európai Unión belüli, határokon átívelő oknyomozó újságírás támogatására.

Az IJ4EU oknyomozás-támogatási programja 5000 eurótól 50.000 eurós összegig támogat olyan határokon átívelő együttműködéseket, amelyeknek legalább egy alkotóeleme sajtótermék vagy oknyomozó újságírással foglalkozó szervezet, illetve főállású munkatársa az említettek egyikének. 

A jelentkezési határidő július 14-én európai idő szerint 23:59. Egy második pályázati kör augusztusra várható. Itt minden információ megtalálható a gyarkori kérdésekre adott válaszokkal.

Most debütál a IJ4EU szabadúszók támogatási programja, amelynek felső értékhatára 20.000 euró, és amelyre olyan határokon átívelő csapatok jelentkezését várjuk, amelyek minden tagja szabadúszó újságíró. A program továbbképzési, mentorolási és kapcsolatépítési lehetőségeket is kínál.

A jelentkezési határidő ez esetben is július 14-én európai idő szerint 23:59. Ebben az évben több ilyen pályázati lehetőség már nem lesz. Itt minden információ megtalálható a gyarkori kérdésekre adott válaszokkal.

Az IJ4EU alap összesen 1,1 millió eurót oszt szét 2021 során a közérdek szolgálatában álló, határokon átívelő, oknyomozó újságírás támogatására. Az oknyomozó-támogatási programban mintegy 835.000 euro kerül kiosztásra, míg a szabadúszók támogatási programjának kerete 265.000 euro.  (Itt bővebben is olvashat az IJ4EU alapról és az oknyomozó újságírás támogatása iránti elkötelezettségünkről.) A pályázati kiírás az IJ4EU sikeres 2018-as debütálásának folytatása, amely során 12 határokon átívelő oknyomozást támogattunk, illetve a 2020-as második kiadás folytatása, amelynek 49 kedvezményezettje volt.

A korábbi támogatott oknyomozásokat a projektek felsorolásánál találja.

A földrajzi jogosultsági kritériumok mindkét pályázatnál megegyeznek. Pályázatokat olyan csoportok adhatnak be, amelynek tagjai az Európai Unió legalább két tagállamában vannak bejelentve, azonban Nagy-Britannia kiválthatja az egyik EU-tagországot. (A brit újságírók ugyanis 2021-ben saját jogon vehetnek részt az IJ4Eu pályázatain.) 

Az IJ4EU örömmel látja EU-tagjelölt és az uniós projekten kívüli országok újságíróit is, amennyiben összefognak kollégákkal az Európai Unió legalább két tagállamából.

A projektek esetében előfeltétel, hogy érvényességük is határokon átívelő legyen. Az elbírálásnál bármely területre fókuszáló oknyomozást figyelembe veszünk. 

A szabadúszók támogatási programja csak tisztán szabadúszókból álló csapatok előtt áll nyitva. Az oknomyozó-támogatási program bármilyen összetételű csapatok jelentkezését várja, legyenek benne akár vegyesen főállású és szabadúszó újságírók, amennyiben legalább egy szerkesztőség is részt vesz a munkában.

Nincsenek platform-megkötések, pályázni lehet nyomtatott, televíziós és internetes tartalmakkal, valamint dokumentumfilmmel és több-platformos történetmeséléssel. A projekteknek arra kell törekedniük, hogy legalább két ország médiaorgánumai közzétegyék azokat.

Az IJ4EU támogatások szinte bármilyen típusú kiadásra felhasználhatók, amely az újságírói tartalom előállításához szükséges. Ez magában foglalja a béreket és az emberi erőforrásokkal járó költségeket mind az alkalmazott újságírók, mind pedig a szabadúszó újságírók tekintetében, a kutatási költségeket, az utazási költségeket, a fordítási költségeket és az adminisztratív költségeket.

A pályázati pénzeket mindkét támogatási alap esetén független zsűri ítéli oda, amelynek tagjai vezető szerkesztők, oknyomozó újságírók és az újságírás szakértői. Itt többet is megtudhatnak a kiválasztási folyamatról és a kritériumokról.

A támogatási programok minden részlete, a pályázati útmutató, valamint a korábban támogatott projektek listája az IJ4EU honlapján megtalálható.  Olvassa el a pályázással kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokat.

Az IJ4EU alap elkötelezett az iránt, hogy támogassa az oknyomozó újságírást ezekben a rendkívül fontos és a média és az újságírás számára kihívásokkal teli időszakban. Az oknyomozó újságírás a jelenlegi közegészségügyi helyzetben is éppen olyan fontos, mint eddig bármikor. 

Az IJ4EU-ról

Az IJ4EU (Oknyomozó Újságírás Európáért) a határokon átívelő újságírást támogató alap. Támogatást nyújtunk az európai újságírók csoportjainak abban, hogy közérdekű témákat vizsgáljanak meg.

Az IJ4EU alapot három szervezet konzorciuma irányítja: a Nemzetközi Sajtóintézet (International Press Institute, IPI), az Európai Újságírási Központ (European Journalism Centre, EJC) és az Európai Sajtóközpont a Médiaszabadságért (European Centre for Press and Media Freedom, ECPMF). Az IPI vezeti a konzorciumot, és irányítja az oknyomozás-támogatási programot. 

Az EJC kezeli a szabadúszó támogatási programot. Az ECPMF fogja kihirdetni a határokon átívelő oknyomozó újságírásra vonatkozó díjat, és megszervezi az IJ4EU éves konferenciáját #UNCOVERED néven. AZ ECPMF a nyertes pályázóknak fenntart egy keretet a nem várt jogi esetekre. 

Az IJ4EU program társfinanszírozója az Európai Bizottság (Connect Főigazgatóság). 2020-ban további anyagi támogatást kapott a Nyílt Társadalom Alapítványoktól, a Fritt Ordtól, a Luminate-től és Lipcse városától. A program a donoroktól teljesen függetlenül választja ki a támogatott projekteket, és maradéktalanul garantálja minden nyertes pályázó szerkesztői szabadságát.

Kérdése van?

Minden érdeklődő jelentkezőt bátorítunk arra, hogy látogasson el az IJ4EU weboldalára és a jelentkezésre vonatkozó GYIK-oldalra. Ha továbbra is van kérdése, lépjen velünk kapcsolatba.

Előrhetőségek

Általános kérdések/az oknyomozás-támogatási programmal kapcsolatos kérdések: Timothy Large, az IJ4EU program-koordinátora, az IPI munkatársa ([email protected])

A szabadúszó támogatási programra vonatkozó kérdések: Zlatina Siderova, az EJC projekt menedzsere ([email protected]).