Het fonds Investigative Journalism for Europe (IJ4EU) heeft vandaag op 1 juni twee nieuwe oproepen geopend voor grensoverschrijdende projecten in de onderzoeksjournalistiek in de Europese Unie.

De Investigation Support Scheme (steunregeling voor onderzoek) van IJ4EU zal subsidies verstrekken tussen de € 5.000 en € 50.000 aan grensoverschrijdende teams, met ten minste één nieuwscentrum of onderzoeksjournalistieke organisatie, of een medewerker hiervan. 

De deadline voor aanmeldingen is 14 juli om 23:59. Een tweede oproep voor deze regeling zal waarschijnlijk in augustus openen. Zie volledige informatie en veelgestelde vragen.

De nieuwe steunregeling voor freelancers, Freelancer Support Scheme, van IJ4EU zal subsidies verstrekken tot aan € 20.000 aan grensoverschrijdende onderzoeksteams die volledig uit freelance journalisten bestaan. De organisatie zal ook mogelijkheden aanbieden om trainingen te volgen, begeleiding te ontvangen en te netwerken.

De deadline voor aanmeldingen zal ook 14 juli om 23:59 zijn. De regeling zal maar één oproep hebben in 2021. Zie volledige informatie en veelgestelde vragen.

In totaal zal het IJ4EU-fonds in 2021 € 1,1 miljoen aan directe subsidies verstrekken ter ondersteuning van grensoverschrijdende onderzoeksjournalistiek in het algemeen belang. Er zal ongeveer € 835.000 worden verdeeld in de Investigation Support Scheme en € 265.000 in de Freelancer Support Scheme. (Lees meer over het IJ4EU-fonds en waarom we ons inzetten voor het steunen van onderzoeksjournalistiek). De subsidies zijn een voortzetting van IJ4EU’s succesvolle proefjaar in 2018, waarin 12 grensoverschrijdende onderzoeken werden gefinancierd, en een tweede editie in 2020, waarin 49 onderzoeken werden gefinancierd.

Bekijk eerder gesubsidieerde onderzoeken in onze projectensectie.

De geografische criteria om gekozen te worden zijn voor beide regelingen gelijk. Aanvragen kunnen alleen worden ingediend door teams met leden die zijn gevestigd in ten minste twee EU-lidstaten of ten minste één EU-lidstaat en Groot-Brittannië. (VK-gevestigde journalisten komen nog steeds volledig in aanmerking voor de IJ4EU-subsidies van 2021).

IJ4EU verwelkomt ook aanvragen van journalisten die gevestigd zijn in officiële kandidaats-lidstaten van de EU en in derde landen, op voorwaarde dat ze samen gaan werken met collega’s in ten minste twee EU-lidstaten. 

Projecten moeten gericht zijn op onderwerpen van grensoverschrijdend belang. Onderzoeken over allerlei onderwerpen kunnen in aanmerking komen.

De Freelancer Support Scheme is uitsluitend voor teams bestaande uit freelancers. De Investigation Support Scheme staat open voor gemengde teams, zoals hybridteams of journalisten in dienst en freelancers, zolang ze ten minste iemand betrekken van een nieuwscentrum of een nieuwscentrum als partner nemen.

Teams die in alle soorten media werken – inclusief printmedia, omroepen, online media, documentairefilmmaken en verhalen vertellen op meerdere platforms – kunnen in aanmerking komen. Er moet naar worden gestreefd dat de projecten door mediakanalen in ten minste twee landen worden gepubliceerd. 

IJ4EU-subsidies kunnen worden gebruikt om bijna alle soorten kosten te dekken voor de productie van journalistieke inhoud. Dit houdt in salaris en HR-kosten voor journalisten in dienst en freelance journalisten, onderzoekskosten, reiskosten, vertaalkosten en administratieve kosten.

De subsidies in het kader van beide regeling worden toegekend door onafhankelijke jury’s bestaande uit vooraanstaande hoofdredacteuren, onderzoeksjournalisten en journalistiekdeskundigen. Lees meer over de selectieprocedure en -criteria.

Volledige details over zowel subsidieregelingen en het aanmelden hiervoor, als informatie over eerder gefinancierde projecten kunt u vinden op de website van IJ4EU. Lees onze veelgestelde vragen over aanmelden.

Het IJ4EU-fonds zet zich in om onderzoeksrapportages te ondersteunen in cruciale en uitdagende tijden voor journalistiek en media. Onderzoeksjournalistiek is nog nooit zo belangrijk geweest als nu, tijdens deze aanhoudende situatie die de volksgezondheid raakt.

Over IJ4EU

IJ4EU (Investigative Journalism for Europe) is een fonds om grensoverschrijdende onderzoeksjournalistiek te ondersteunen. We verstrekken subsidies aan teams van journalisten in Europa die onderwerpen onderzoeken in het publiek belang.

Het IJ4EU-fonds wordt beheerd door een consortium van drie organisaties: het International Press Institute (IPI), het European Journalism Centre (EJC) en het European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF). IPI leidt het consortium en beheert de Investigative Support Scheme.

EJC beheert de Freelancer Support Scheme. ECPMF organiseert een prijs voor grensoverschrijdend onderzoeksjournalistiek en de jaarlijkse conferentie van IJ4EU #UNCOVERED. ECPMF beheert ook een juridisch noodfonds voor begunstigden.

Het IJ4EU-programma wordt als Preparatory Action (een succesvolle opvolger van een proefproject) medegefinancierd door de Europese Commissie (DG Connect). In 2020 ontving het aanvullende financiering van de Open Society Foundations, Fritt Ord, Luminate en de stad Leipzig. Het programma behoudt volledige onafhankelijkheid van donors in de selectieprocedure van projecten en garandeert strikt de redactionele onafhankelijkheid van alle begunstigden.

Vragen?

We moedigen geïnteresseerde aanvragers aan om de website van IJ4EU en onze pagina met veelgestelde vragen over aanmelden te bezoeken. Heeft u nog steeds vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Contactpersonen

Algemene vragen/vragen over de Investigation Support Scheme: Timothy Large, IJ4EU programmacoördinator bij IPI ([email protected])

Vragen over de Freelancer Support Scheme: Zlatina Siderova, EJC projectmanager ([email protected]).