Fond “Istraživačko novinarstvo za Europu” (IJ4EU) otvorio je danas, 1. lipnja, dva nova natječaja za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva u Europskoj Uniji. 

IJ4EU Investigation Support program nudi bespovratna sredstva u iznosu od 5.000 do 50.000 eura za prekogranične timove novinara koji uključuju barem jednu medijsku organizaciju ili organizaciju za istrazivačko novinarstvo, ili barem jednog novinara stalno zaposlenog u nekoj od ovih organizacija.

Krajnji rok za prijave je 14. srpnja do 23:59 CEST. Otvaranje slijedećeg natječaja iz ovog programa očekuje se u kolovozu 2021. Više informacija i lista često postavljanih pitanja dostupni su ovdje.

Novi IJ4EU program za slobodne (freelance) novinare Freelancer Support Scheme nudi grantove u iznosu do 20.000 eura za prekogranične istraživačke timove sastavljene isključivo od slobodnih (freelance) novinara. Ovaj program će također ponuditi treninge, stručno usavršavanje i prilike za suradnju i povezivanje sa kolegama.

Krajnji rok za prijave je također 14. srpnja do 23:59 CEST. Ovo je i jedina prilika za prijave za ovaj program jer otvaranje novog natječaja za slobodne novinare nije planirano. Više informacija i lista često postavljanih pitanja dostupni su ovdje.

Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava iz IJ4EU fonda za podršku prekograničnog istraživačkog novinarstva u javnom interesu za 2021. godinu iznosi 1.1 milion eura.

Okvirno, 835.000 eura biti će podijeljeno kroz Investigation Support program dok će 265.000 eura biti odvojeno za program podrške slobodnim novinarima (Freelancer Support Scheme). Više informacija o IJ4EU fondu i razlozima za ovakvu podršku istraživačkom novinarstvu možete pronaći ovdje.

Ova sredstva nastavak su uspješnog pilot financiranja u 2018. godini, kojim je bilo podržano 12 istraživačkih projekata, a zatim i drugog kruga grantova u 2020. godini kada je financirano 49 istraživanja.

Listu prethodno financiranih istraživanja možete pronaći ovdje.

Geografski domet i dostupnost natječaja isti je za oba programa. Pravo prijavljivanja imaju timovi novinara sa sjedištem u barem dvije zemlje Europske unije ili u jednoj zemlji članici i u Britaniji. (Britanski novinari će imati potpun pristup IJ4EU grantovima za 2021. godinu.)

IJ4EU je također otvoren za prijave novinara iz zemalja sa statusom kandidata za članstvo u EU, ili drugih zemalja bez tog statusa (“third countries”), koji bi u tom slučaju morali u svoj tim uključiti kolege iz najmanje dvije zemlje članice EU-a.Projekti se moraju baviti temama od prekograničnog značaja. Teme istraživanja nisu ograničene i svi prijedlozi biti će razmatrani.

IJ4EU Freelancer Support Scheme je namjenjen timovima koje čine samo i isključivo slobodni (freelance) novinari. IJ4EU Investigation Support program otvoren je za timove raznih sastava, uključujući kombinirane grupe slobodnih i stalno zaposlenih novinara, uz uvjet da je barem jedan član istrazivačkog tima stalno zaposlen u nekoj medijskoj kući.

Razmatrati će se prijave timova iz svih vrsta medija, uključujući štampane, elektronske i online medije, produkcije dokumentarnih filmova i multimedijske projekte (izvještavanje na više medijskih platformi). Predloženi projekti moraju imati u planu emitiranje/objavljivanje istraživanja u barem dvije zemlje.

IJ4EU grantovima mogu biti pokrivene skoro sve vrste troškova u produkciji novinarskog sadržaja, uključujući dohotke stalno zaposlenih te honorare za angažiranje slobodnih (freelance) novinara, troškove istraživanja i prevođenja, te putne i administrativne troškove.

Grantovi oba programa biti ce dodjeljeni odlukom nezavisne komisije sastavljene od uglednih iskusnih urednika, istraživačkih novinara i medijskih stručnjaka. Više o procesu izbora kandidata i uvjetima natječaja možete pročitati ovdje.

Svi detalji o oba programa podrške i procesu prijavljivanja, kao i informacije o prethodno financiranim projektima, mogu se naći na IJ4EU website-u. Pogledajte listu često postavljanih pitanja o prijavljivanju ovdje.

IJ4EU fond posvećen je pružanju podrške istraživačkom novinarstvu u ovom ključnom i posebno izazovnom periodu za novinarstvo i medije, jer istraživačko novinarstvo izuzetno je važno pogotovo u tijeku trenutne zdravstvene krize.  

O fondu IJ4EU

Istraživačko novinarstvo za Europu (Investigative Journalism for Europe – IJ4EU) je fond podrške prekograničnom istraživačkom novinarstvu. Dodjeljujemo grantove timovima novinara u Europi koji istražuju teme od javnog značaja.

Fondom upravlja konzorcij triju organizacija: Međunarodni institut za medije (International Press Institute – IPI), Europski centar za novinarstvo (European Journalism Centre  – EJC) i Europski centar za slobodu medija (European Centre for Press and Media Freedom – ECPMF). Na čelu konzorcija je IPI koji ujedno upravlja i programom Investigative Support.

EJC vodi program podrške slobodnim novinarima (Freelancer Support Scheme). ECPMF je zadužen za nagradu za prekogranično istraživačko novinarstvo i za redovnu godišnju IJ4EU konferenciju #UNCOVERED. ECPMF također upravlja fondom za pravnu pomoć dobitnicima grantova.

IJ4EU program se kofinancira kao pripremna aktivnost Europske komisije (DG Connect). U 2020. godini program su dodantno finacijski podržali i Fondacija za otvoreno društvo, Fondacija Frit Ord, Luminate i Grad Leipzig. Izbor projekata koji će biti financirani iz ovog fonda potpuno je nezavisan od strane donatora, a nezavisnost uređivačke politike svih primatelja grantova je u potpunosti garantirana. 

Pitanja

Zainteresirani za prijave se upućuju na internet stranicu fonda IJ4EU i posebno na odlomak sa često postavljanim pitanjima u vezi sa natječajem. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte. 

Kontakt

Kontakt osoba za opće informacije i pitanja u vezi sa programom Investigative Support je Timothy Large, koordinator IJ4EU programa u IPI (Timothy Large, [email protected]).

Pitanja u vezi sa programom podrške slobodnim novinarima (Freelancer Support Scheme), poslati Zlatini Siderovoj, EJC voditeljici projekta (Zlatina Siderova, [email protected]).